Meerbomen.nu succesvol van start met workshop ‘Hoe oogst ik een boom?’

Zaterdag is de actie meerbomen.nu succesvol van start gegaan tijdens de workshop ‘Hoe oogst ik een boom?’. Deelnemers konden kennis opdoen over bomen en het oogsten van zaailingen en bomen. Hiermee was het eerste oogstevent een feit. De groep van 25 deelnemers werd verwelkomd door Arie Rouwhof van Staatsbosbeheer. Hij informeerde de groep over het beheer van de Borkeld. Boomspecialist Iljitsj IJsebrands leerde over soorten bomen en hoe je deze kunt herkennen in de winter. Ook had hij een waardevolle toevoeging over het snoeien van bomen: “Niet wat wil ik met de boom, maar wat wil de boom, hoe wil deze groeien.”

Enthousiast ging de groep met de verkregen kennis op de heide aan de slag om zaailingen te oogsten van diverse bomen. Het was lekker fris en ieder had een eigen schop werkhandschoenen mee. Zo is met een groep veel werk verzet. Tussendoor was er natuurlijk tijd voor koffie in een prachtige omgeving.

Als de zaailingen zouden blijven staan worden ze op een later moment weggezaagd of -gegraasd. Met de geoogste zaailingen kunnen op andere plekken bos of houtsingels aangelegd of uitgebreid worden. Gesorteerd per soort en in bosjes gebonden zijn de zaailingen in een grote aanhanger geladen. Zonder zand zijn deze vervoerd naar de bomenhubs. In een bomenhub komen bomen en struiken van verschillende oogstdagen bij elkaar. Daar worden ze tijdelijk opgeslagen, tot ze in een biodiverse mix voor het voorjaar naar de plantlocaties gaan. De eerste Bomenhub is zaterdag geopend bij de stadslandbouw in Goor.

Zaterdag 18 december is er weer een oogstdag op de Holterberg

Lijkt het je ook leuk om mee te gaan oogsten? In de komende 12 weken gaan vrijwilligers zaailingen oogsten.
De boomwerkgroep roept mensen op samen direct aan de slag te gaan voor 35.000 bomen. Aanstaande zaterdag gaan we verder met oogsten in Holten, meld je aan per mail. boomwerkgroephvt@gmail.com

Wanneer?          Zaterdag 18 december van 10.00-13.00 uur

Waar:                   Recreatieterrein Holten. Dagcamping Holten, dagrecreatieterrein tussen Holten en Nijverdal, midden op de Sallandse Heuvelrug. Vanaf Holten richting Nijverdal over de Holterberg rijden en dan voorbij aan restaurants en natuurmuseum rijden, weg vervolgen, na flauwe bocht rechtsaf het terrein oprijden via een toegangsweg.

Oogstdag:           Schep, werkhandschoenen drinken en eten voor jezelf meenemen. Tijdens het oogsten leer je aan de hand van knoppenkaarten en van de andere oogsters over bomen en zaailingen uitsteken en opbinden en inkuilen. Alles in de buitenlucht. We steken zaailingen van Lijsterbes, Vuilboom, Den, Eik en Beuk.

Markelokaal